Här är den nya generationens M&A

M&A är starkt förknippat med traditionella arbetsmetoder men i takt med att klienternas verksamheter utvecklas måste även byråerna förändras. Oaklins fokuserar på entreprenörsledda bolag på säljsidan och industriella företagsförvärv på köpsidan.

En snabbrörlig marknad innebär att förutsättningarna för att bedriva M&A på ett framgångsrikt sätt ständigt förändras. Med ett ungt transaktionsdrivet team möter Oaklins den nya generationens klienter på deras villkor.

Entreprenörer för entreprenörer

Vanligtvis riktar sig byråer inom området ofta in sig på antingen generationsskiftesbolag eller riskkapitalägda bolag. Oaklins, tidigare Avantus, har valt en annan väg och har ett tydligt fokus på entreprenörsledda bolag när man representerar säljsidan.

– Våra klienter på säljsidan består ofta utav yngre bolag som är mitt inne i sin tillväxtresa. Det är den typ av klienter vi ofta bygger upp en speciell relation till. Vi följer ofta våra entreprenörer efter att de har sålt sina bolag och de flesta av våra nya klienter kommer på rekommendation från tidigare entreprenörer vi har jobbat med. Många av oss på Oaklins har själva startat upp bolag och vet vad som krävs för att bygga upp en framgångsrik verksamhet. Under dessa osäkra tider har våra relationer till entreprenörer intensifierats då vi i stor utsträckning har tagit på oss rollen som strategiska bollplank, säger Adel Koubaa, managing partner på M&A-byrån Oaklins Sweden.

Strategiska tilläggsförvärv har större chans att lyckas

Inom Oaklins andra affärsben, industriella förvärv åt globala svenska aktörer, har man genom sin globala organisation unika förutsättningar att identifiera potentiella köpare på global basis. Oaklins har hjälpt svenska bolag med att förverkliga sina förvärvsstrategier sedan bolaget grundades 1999. Under det senaste åren har man bland annat hjälpt Sandvik med tre förvärv i USA och ett i Mexiko. Nyligen agerade man också exklusiv rådgivare åt Nolato vid bolagets förvärv av en ett amerikanskt bolag inom medicinteknik med en omsättning om ca 1,8 miljarder kronor.

– Det finns ingen ”magisk kula” när det gäller förvärv. Den forskning som finns inom området visar att mindre och mellanstora tilläggsförvärv där det finns en tydlig strategisk logik och en praktisk plan för hur förvärvet kommer skapa värde har större sannolikhet att lyckas. Det är den typen av förvärv vi är fokuserade på, och genom vår globala plattform har möjlighet att hjälpa svenska industrikoncerner med strategiska tilläggsförvärv världen över, säger Adel.

Oaklins globala organisation består utav 60 firmor i 40 länder, samtliga fokuserade på förvärv och försäljningar av mellanstora bolag.

Genuint intresse för bolagen

Sedan 2015 har Oaklins genomgått ett generationsskifte och gradvis förändrat sitt arbetssätt. ”Face time” och prestigefyllda konferenser har bytts ut mot aktiviteter där man faktiskt träffar entreprenörer och branschaktörer, exempelvis på mässor och seminarier. Många anställda på Oaklins har dessutom själva startat upp egna bolag.

– Vi måste precis som i alla andra branscher anpassa oss till en omvärld under förändring. Det finns många aspekter i hur M&A drivs idag som inte har hängt med utvecklingen för hur unga framgångsrika svenska bolag driver sina verksamheter, inte minst inom techsektorn. Om vi ska kunna fortsätta representera våra klienter på ett trovärdigt sätt måste vi också förstå vad det är som har gjort dessa bolag framgångsrika, säger Adel Koubaa

Oaklins etablerar ofta en nära relation till sina klienter som lever vidare efter en transaktion har ägt rum. På så sätt har man byggt upp ett starkt nätverk av entreprenörer och industriella aktörer där nya idéer kan utbytas.

Läs hela artikeln här:

About Oaklins

United by a strong belief that we can achieve the extraordinary. Oaklins is a global team of 800+ financial advisory professionals in 40 countries providing M&A, growth equity, ECM, debt advisory and corporate finance services to support entrepreneurs, corporates and investors in reaching their goals.

Related Company news articles