De Europese Aandelenkapitaalmarkt: Aanpassingen en veranderingen

Beursgenoteerde en grote bedrijven, Nederland | Rapportage | mei 2021

Nu de mist op de financiële markten langzaam optrekt, de lockdownmaatregelen versoepelen en de eerste tekenen van economisch herstel worden waargenomen, ontdekken we de vroege winnaars en achterblijvers in een post-Brexit tijdperk. In onze ECM nieuwsbrief bespreken we de Europese kapitaalmarkt.

Met een sterke internationale investeerdersbasis en een gunstig noteringsregime heeft Euronext Amsterdam de afgelopen maanden een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal kunnen aantrekken. Hierdoor is haar positie als populaire noteringsplaats voor zowel blue chip IPO's als SPAC's verder is versterkt, zoals te lezen is in dit verslag.

Als Nederlandse kapitaalmarkt moeten we opereren vanuit onze eigen kracht. We hebben nu de kans om dat te doen, en die moeten we grijpen. René van Vlerken, Head of Listing bij Euronext Amsterdam

De Europese aandelenmarkt

Ondanks de meerdere lockdowns in Europa hebben de aandelenmarkten sinds april 2020 een aanzienlijk herstel laten zien. Tot nu toe zijn de Euro STOXX 600 en AEX in 2021 respectievelijk 9,6% en 13,3% gestegen. De Euro STOXX 600 bereikte in april 2021 een recordhoogte en overtrof daarmee het niveau van eind februari 2020. Daarnaast bereikte de AEX onlangs een recordhoogte en overtrof het niveau van september 2000.

Ook de Europese IPO-markt kende een zeer sterke start van het jaar. Met 86 beursintroducties die 22,6 miljard euro ophaalden, overtrof Q1 2021 al het niveau van het volledige jaar 2020 wat betreft de opbrengsten op de kapitaalmarkt. De Europese IPO-activiteit profiteerde van een positief marktsentiment, gedreven door lage rentetarieven, aanhoudende stimuleringspakketten van de overheid, verbeterde macro-economische indicatoren en het vooruitzicht van economisch herstel met de komst van vaccins.

Er kwamen een aantal omvangrijke IPO's op de markt. Hieronder vielen de door private equity gesteunde transacties, zoals InPost en Dr. Martens. Europa ziet ook een toegenomen momentum rond SPAC's, met recente IPO's op Euronext Amsterdam, London Stock Exchange Deutsche Börse en Nasdaq Nordic Stockholm.

Ontwikkelingen op de kapitaalmarkt

In dit nieuwe rapport bespreken we de ontwikkelingen op de Europese aandelenkapitaalmarkt, geven we een update van de fusie- en overnamemarkt en spreken wij met René van Vlerken, Head of Listing bij Euronext Amsterdam.

Lees het rapport

Neem contact op met de experts

Gerbrand ter brugge
Gerbrand ter Brugge Amsterdam, the Netherlands
Partner Equity & ECM Advisory
Full profile
Jan willem de groot
Jan-Willem de Groot Amsterdam, the Netherlands
Director
Full profile
Frederik van der schoot 1  1
Frederik van der Schoot Amsterdam, the Netherlands
Managing Partner
Full profile
Bas stoetzer 0
Bas Stoetzer Amsterdam, the Netherlands
Partner Debt Advisory
Full profile

Over Oaklins

Verenigd door de ambitie om het buitengewone te bereiken. Oaklins is de meest ervaren mid-market M&A adviseur ter wereld, met meer dan 800 professionals en ervaren teams in 40 landen. Door internationaal samen te werken, gebruiken we onze kracht op het gebied van M&A, debt en ECM. Samenwerking gecombineerd met diepgaande kennis van de sector vormen de basis voor ons succes.

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Financiële Diensten artikelen