Private Equity: Lift mee op het succes

Private Equity, Nederland | Rapport | Q2 2021

Na COVID-19 hebben de fusies en overnames (M&A) in Nederland een opmerkelijk herstel laten zien. We zien een historisch hoog aantal deals én sterke waarderingen in het eerste kwartaal van 2021. Deze trends zetten zich voort met een vergelijkbare dealflow en waarderingen.

Private equity fondsen halen recordbedragen op

Ook de komende jaren zien er rooskleurig uit. Private equity fondsen halen recordbedragen op in minder tijd dan ooit tevoren. Tegelijkertijd lijken monetaire instellingen vast te houden aan een ondersteunend beleid. Dit resulteert in sterke economische vooruitzichten voor de rest van het jaar en wakkert de uitgifte van leningen tegen aantrekkelijke voorwaarden aan. Deze factoren leiden samen tot een voortzetting van krachtige dealactiviteit en premium waarderingen.

M&A-activiteit in Nederland

De M&A-markt heeft een opmerkelijk herstel laten zien met een historisch hoog aantal deals in het eerste kwartaal van 2021. Dit bleef in het tweede kwartaal van 2021 op een vergelijkbaar niveau. Na een dramatische daling van het aantal deals in het tweede en derde kwartaal van 2020, herstelde het aantal deals zich in het vierde kwartaal van 2020. Sindsdien is het op dit niveau van meer dan 300 deals per kwartaal gebleven.

In Q2 2021 was het aantal deals 87% hoger dan in het door COVID-19 getroffen Q2 2020 met een gemiddeld maandelijks aantal deals van 101 in Q2 2021 en 54 in Q2 2020. Vanaf Q4 2020 staat het gemiddelde aantal deals per maand op ongeveer 100 deals per maand. Een veelbelovend teken van aanhoudende economische welvaart.

Banken en private equity fondsen terug op oude niveau

In het vierde kwartaal van 2020 werd de volledige omvang van de beperkte economische schade van de COVID-19-crisis duidelijker voor Nederlandse schuldverschaffers. Ze begonnen voorzichtig weer met het verstrekken van schulden.

In het tweede kwartaal van 2021 brachten vooral traditionele banken hun (acquisitie)financieringsactiviteiten terug naar het niveau van vóór de COVID-19 crisis. Dit komt omdat ze zich steeds meer bezighielden met financieringsovereenkomsten die doorgaans als risicovoller werden beschouwd. Bovendien moeten PE's een rendement op de investering vinden voor de grote hoeveelheid dry powder. Dat leidt ertoe dat de PE-deals op koers blijven in het tweede kwartaal van 2021.

Download de pdf

Meer lezen over ontwikkelingen in private equity? Download het volledige rapport (in het Engels).

Talk to the experts - Private Equity support across the board

Frank de hek oaklins netherlands
Frank de Hek Amsterdam, the Netherlands
Partner
Full profile
Martijn dewin
Martijn de Win Amsterdam, the Netherlands
Associate Director
Full profile
Bas stoetzer 0
Bas Stoetzer Amsterdam, the Netherlands
Partner Debt Advisory
Full profile
Gerbrand ter brugge
Gerbrand ter Brugge Amsterdam, the Netherlands
Partner Equity & ECM Advisory
Full profile

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen