Roboticarapportage

Een update over de M&A-markt in de roboticasector

Door de pandemie werd digitalisering en automatisering in veel sectoren over de hele wereld noodzakelijk. De roboticasector heeft dit jaar daarom een momentum gezien, door het gebruik van robots die niet ziek worden en 24 uur per dag kunnen werken.

Opmerkelijk herstel van de roboticasector

Na een roerig 2020, waarin een afname van de dealactiviteit was te zien, begint de markt weer vaart te winnen. Hoewel de piekwaarden van 2017 en 2018 nog steeds niet overtroffen zijn, heeft de roboticasector opmerkelijk herstel laten zien. Hoewel sommige sectoren, zoals de horeca- en evenementensector, zwaar getroffen zijn door de wereldwijde verspreiding van COVID-19, hebben anderen een sterke opleving ervaren. Als een pandemie al winnaars kan hebben, zal je ze vinden in de sectoren gerelateerd aan digitalisering, e-commerce en consumentenelektronica.

Ons nieuwste roboticarapport onderzoekt hoe deze nieuwe realiteit zich ontwikkelt op gebieden als warehousing en material handling, die vooral de voorkeur geven aan collaboratieve robots (cobots) en consumentenelektronica. De M&A-markt heeft geprofiteerd van deze situatie en in 2021 is het aantal transacties gestegen ten opzichte van 2020. In ons rapport gaan we dieper in op deze toename en de kopersstructuur erachter.

Toename in transacties

In de eerste 10 maanden van 2021 zijn er 166 transacties afgerond, vergeleken met 137 in dezelfde periode in 2020. Dit is een toename van 21%. Ongeveer 60% van de gesloten deals zijn te vinden in de subsector van machine vision en detectieapparatuur, terwijl de resterende 40% zich bevindt in de robotproces- en geautomatiseerde controlesubsector.

De pandemie heeft niet alleen het bewustzijn van veel bedrijven over de noodzaak om meer te investeren in automatisering laten groeien, maar heeft ook de vraag naar verschillende producten doen toenemen. Denk hier bijvoorbeeld aan producten in de consumentenelektronica-, toonaangevende gezondheidszorg- en e-commercesectoren. Roboticabedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het voldoen aan deze snel groeiende vraag. Producten zoals robots in ziekenhuizen die medicatie kunnen toedienen medicatie of gangen desinfecteren of collaboratieve robots in magazijnen kunnen belangrijke oplossingen bieden.

Sterke groei van waarderingen

Ons rapport behandelt ook de roboticatrends en de sterke groei van de waarderingen in de sector: het gevolg van verschillende factoren zoals de positieve economische verwachtingen, een aantrekkende vraag vanuit de elektrische/elektronische sector en een toenemend bewustzijn bij bedrijven met betrekking tot automatisering.

 

Daarnaast houden we rekening met transactieveelvouden en dealgroottes, en kijken we vooruit naar wat de toekomst deze sector kan brengen. Ten slotte gaan we zitten met Anthony Fernando, CEO van Asensus Surgical, om te horen hoe hij de vooruitzichten voor zijn bedrijf ziet en wat het onderscheidt van concurrenten.

Download de Spot On om meer te lezen over de trends en ontwikkelingen in de roboticasector (in het Engels)

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Bouw & Techniek artikelen