Sport Gameplan: M&A-advies voor de sportieve ondernemer

Als ondernemer bent u zich mogelijk bewust van de brede expertise die Oaklins biedt bij het oplossen van cruciale vragen over uw bedrijf. Of uw vraag nu gaat over bedrijfsoverdracht, bedrijfswaardering of het aantrekken van (groei)kapitaal: Oaklins bezit uitgebreide ervaring in tal van bedrijfssectoren.

 

Oaklins heeft eveneens een aanzienlijke track record opgebouwd binnen de sportsector. Derk Verheul en Pim Sinnige zijn twee experts van Oaklins die zich dagelijks inzetten voor deze specifieke industrie aan de hand van een “Sport Gameplan”.

Kunnen jullie uitleggen wat een Gameplan is?

Derk: In essentie is een Gameplan een strategische blauwdruk die is ontwikkeld door Oaklins met als doel onze sectorexpertise verder uit te bouwen. Deze blauwdruk is gemaakt met behulp van onze jarenlange ervaring in diverse sectoren. Het is ook erg leuk dat binnen Oaklins, gedreven door ons ondernemende DNA, medewerkers de kans krijgen om zich actief te ontwikkelen op het commerciële vlak van M&A-advies.

509783 derk%20sports%20playbook 5fc7b9 original 1698403460

En hoe ziet zo’n Gameplan eruit?

Pim: Een Gameplan omvat verschillende initiatieven. Met hulp van onze internationale collega’s brengen wij alle belangrijke bedrijven binnen een specifieke sector in kaart. De meest interessante partijen benaderen wij proactief en onderhouden we warme contacten mee. Hiermee delen we relevante fusies en overnames, evenals ander boeiend nieuws. Ook stellen wij periodieke nieuwsbrieven op, die wij met ons netwerk delen. Op deze wijze bouwen wij waardevolle relaties op bij potentiële klanten.

Waarom is er een Gameplan nodig?

Derk: Binnen Nederland zijn er talloze bedrijven actief op het gebied van M&A-advies. Om potentiële klanten aan ons te binden, is het essentieel dat we ons onderscheiden van de concurrentie. Naast ons track record bij Oaklins Netherlands, waar wij jaarlijks betrokken zijn bij ongeveer 50 succesvolle deals, zien we dat sector-expertise en langdurige relaties steeds meer aan belang winnen. Dit is waar onze benadering met het "Gameplan" het verschil maakt.

515580 pim%20sports%20playbook%20l 41906e large 1701434403

Pim: Daarnaast helpt deze aanpak ons bij de samenwerking met onze internationale collega’s. Een van de onderscheidende karakteristieken van Oaklins is het feit dat we actief zijn in meer dan 40 landen en samen jaarlijks meer dan 400 succesvolle deals afronden, wat veel lokale kennis en een wereldwijd bereik met zich meebrengt. Dankzij de benadering met ons “Gameplan” zijn wij beter in staat om grensoverschrijdende kennis van bepaalde markten en potentiële kopers met elkaar te delen. Dit uit zich onder andere ook concreet door het daadwerkelijk samenwerken op projecten. Zo staan wij op dit moment zowel onze collega’s uit Brazilië als uit Letland bij in opdrachten binnen de sportsector, waarbij wij onze sectorspecifieke kennis benutten.

Wat zijn de voordelen van het hebben van sector-expertise?

Derk: Het hebben van sector-expertise brengt talloze voordelen met zich mee. Het versnelt en optimaliseert de efficiëntie van deals, aangezien we snel inzicht hebben in marktdynamieken en de sterke punten van het te verkopen bedrijf. Bovendien voegen we veel waarde toe aan onze dienstverlening voor onze klanten door hen te begeleiden bij strategische besluitvormingen, gebaseerd op diepgaand inzicht in de branche. Dit vergroot niet alleen onze kansen om opdrachten binnen te halen, maar verhoogt ook de kans op succesvolle en winstgevende transacties voor alle betrokken partijen.

Pim: Een ander belangrijk voordeel is dat we vaak al bestaande relaties hebben met de meest waarschijnlijke kopers. Dankzij ons uitgebreide netwerk en korte lijnen kunnen we snel handelen en vaak zelf al een goede inschatting maken van de potentiële interesse. Door onze betrokkenheid bij eerdere transacties in de markt en onze actieve monitoring van de M&A-ontwikkelingen in de sportsector zijn we bovendien in staat om beter advies te geven over de verwachte bedrijfswaarderingen.

Niet iedereen denkt meteen aan de sportsector als het gaat om M&A-advies. Hoe kwamen jullie erbij om je in te spannen voor deze sector?

Derk: Mijn diepgaande interesse in sport, zowel als toeschouwer als actieve beoefenaar, vergroot mijn enthousiasme om mijn werk te combineren met mijn persoonlijke passie. Bovendien draagt de wereldwijde ontwikkeling van de sportindustrie bij aan de kansen voor fusies, overnames en investeringen. Het kiezen van de sportindustrie als mijn specialisatie kan zowel persoonlijk als professioneel lonend zijn.

Pim: Mijn ervaring is vergelijkbaar met die van Derk. Tijdens gesprekken met ondernemers in deze sector merk ik vaak dat de discussies zich uiteindelijk uitstrekken tot algemene gesprekken over sport. Het is heel leuk om tijdens je werk in contact te komen met gelijkgestemde individuen die dezelfde passie voor sport delen!

Wat voor soort bedrijven classificeren zich in jullie definitie van de sportsector?

Pim: Wij hanteren een brede definitie wanneer wij kijken naar de sportsector, aangezien bedrijven in deze branche vaak te maken krijgen met vergelijkbare marktontwikkelingen en groeifactoren die sector overstijgend zijn. Onze definitie van de sportsector is heel divers, hieronder vallen onder andere bedrijven die actief zijn in de sporttechnologie, fabrikanten en distributeurs van sportkleding en sportgoederen, (voetbal)clubs, producenten van sportvoeding, sportscholen en andere relevante bedrijven.

Oaklins is al actief binnen veel verschillende industrieën. Is er nog wel ruimte voor een Sport Gameplan bij de reeds brede portfolio van Oaklins?

Derk: In de afgelopen jaren hebben we bij Oaklins een aanzienlijke groei doorgemaakt. Op dit moment zijn er meer dan 50 collega’s werkzaam op ons kantoor in Amsterdam. Deze uitbreiding biedt ons niet alleen de mogelijkheid om onze dealportfolio verder te vergroten, maar ook om een breder scala aan sector-expertise te ontwikkelen. Hierdoor zijn we beter in staat nieuwe opdrachten binnen te halen en verder te diversifiëren.

Pim: Bovendien heerst er bij Oaklins een zeer sportieve cultuur. Bijna dagelijks sporten collega’s samen en recentelijk hebben we met zo’n 20 collega’s de Dam tot Damloop gelopen. Van stagiairs tot partners, allemaal de 16km volgehouden!

Een andere groeiende trend is de toenemende aandacht voor het mentale en fysieke welzijn van individuen, waar sport een belangrijke rol in speelt. Derk Verheul

Wat maakt de sportsector anders dan andere sectoren waarbinnen Oaklins actief is?

Derk: Het opvallende aan de sportsector is dat deze in hoge mate wordt aangedreven door ondernemers die een diepgaande passie hebben voor hun bedrijf en vaak zelf ook actief betrokken zijn geweest in de sport. Veel van deze bedrijven zijn gestart als hobbyprojecten en zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot volwaardige ondernemingen. Naarmate het bedrijf groeit, verandert ook de rol van de ondernemer vaak, van een duizendpoot die alles aanpakt tot een directeur die vooral bezig is met het managen van mensen en processen. Voor sommige ondernemers ligt hier niet hun ware passie. In zulke gevallen kan het overwegen van een nieuwe partner soms een verstandige keuze zijn, waardoor de ondernemer zich meer kan richten op taken die hen echt enthousiast maken.

Het zal ongetwijfeld zo zijn dat ook in de sportwereld alles voortdurend in beweging is. Merken jullie bepaalde trends op binnen de sportindustrie?

Pim: Zeker, er zijn ook binnen de sportsector een aantal specifieke trends die aanzienlijke invloed uitoefenen. Ik vind met name de digitalisering van de sector een interessante trend, waarbij ‘fan engagement’ in toenemende mate mogelijk wordt gemaakt. De mogelijkheid om je favoriete team op dagelijkse basis in real-time te volgen via digitale media of om ‘mee te kunnen spelen’ met je eigen fantasy-sports teams dragen bij aan een verhoogd gevoel van betrokkenheid bij de sportwereld. Deze ontwikkeling heeft naar ons idee een grote positieve invloed op de groei van de sportsector.

Derk: Een andere groeiende trend is de toenemende aandacht voor het mentale en fysieke welzijn van individuen, waar sport een belangrijke rol in speelt. Daarnaast zien we een toenemende nadruk op duurzaamheid, wat overigens een trend is voor bijna alle sectoren. Natuurlijk variëren de trends en hun impact afhankelijk van het specifieke sub-segment binnen de sportindustrie.

509814 runners%203 73844a large 1698414951

Valt er ook goed in te spelen op deze trends? Zo ja, hoe doe je dat dan?

Derk: Absoluut, stilstand is achteruitgang. Het is van groot belang voor bedrijven om alert te blijven op de evolutie van de markt en zich daarop aan te passen. Een voorbeeld hiervan is het opstellen van een plan om de duurzaamheid van het bedrijf te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door iemand binnen het bedrijf verantwoordelijk te maken voor dit aspect en een strategie voor milieu, maatschappij en governance (ESG) op te stellen. Het valt op dat investeringen in duurzaamheid vaak ruimschoots, zo niet volledig, worden terugverdiend. Bovendien heeft dit een positieve invloed op de aantrekkelijkheid van het bedrijf voor potentiële kopers, wat de verkoopbaarheid van de onderneming enorm ten goede komt.

Dankzij de benadering met ons “Gameplan” zijn wij beter in staat om grensoverschrijdende kennis van bepaalde markten en potentiële kopers met elkaar te delen. Pim Sinnige

 

Kunnen jullie iets vertellen over Oaklins-deals binnen de sportsector?

Derk: Voor mij springt de samenwerking met Kubus Sports er bovenuit, waarbij wij hen zowel bij het aankoop- als verkoopproces hebben bijgestaan. Dit traject begon met het adviseren bij de overname van het sportmerk ‘Naish’, een gerenommeerde Hawaiiaanse producent van high-end watersport producten. Na de succesvolle afronding van deze transactie hebben we de rol van verkoopadviseur op ons genomen, waarbij we samen met de eigenaar op zoek gegaan naar een sterke partner om hun toekomstplannen mee te gaan realiseren. Uiteindelijk vonden we deze partner in Transformation Capital.

Pim: Internationaal gezien heeft Oaklins ook veel ervaring met mooie projecten. Een goed voorbeeld is de verkoop door onze Engelse collega’s van ‘Hawk Eye’, het bedrijf achter de lijnrechter technologie die onder andere in de Champions League (voetbal) en Wimbledon (tennis) wordt gebruikt, waarbij Sony, het internationaal bekende telecommunicatie conglomeraat, uiteindelijk aan het langste eind trok.

Wat hoop je in de toekomst nog te bereiken met je werkzaamheden voor de sportieve sector?

Derk: Ik zou graag mijn relaties met ondernemers die actief zijn in de sportsector verder willen uitbouwen. Met onze diepgaande expertise in deze branche hebben wij de mogelijkheid om bedrijven die we begeleiden zo veel mogelijk te ontzorgen, zodat zij hun volledige aandacht kunnen blijven richten op het succesvol runnen van hun onderneming. Bovendien is een van mijn doelen om binnen Oaklins wereldwijd uit te groeien tot de leider in de sportindustrie. Op die manier kan ik als sportsector-expert waarde toevoegen aan alle transacties die wij aangaan.

Pim: Mijn rol zal de komende jaren nog iets anders zijn, maar ik kijk er enorm naar uit om onder andere samen met Derk ondernemers in de sportindustrie te ondersteunen bij het verder uitbouwen van hun bedrijf door nieuwe partners te vinden die deze groei mogelijk kunnen maken. Daarnaast hoop ik, door voortdurend onszelf te blijven ontwikkelen en te blijven leren over deze boeiende sector, steeds uitdagendere en interessantere projecten aan te trekken.

En tot slot misschien wel een hele relevante vraag voor de lezer: hebben jullie nog een tip voor de sportieve ondernemer die misschien wel zijn bedrijf wil verkopen?

Derk: Zorg te allen tijde voor een grondige voorbereiding in het geval van een verkoop van uw bedrijf. Het is van cruciaal belang om een ervaren adviseur aan uw zijde te hebben die diepgaande inzichten heeft in de toegevoegde waarde en sterke punten van uw bedrijf en dit op overtuigende wijze kan communiceren naar potentiële kopers, om zo het maximale uit de transactie te halen. Tot slot is het vanzelfsprekend van groot belang om een sterke klik te hebben met uw adviseur, aangezien u een intense periode samen zult doorgaan.

Ontvang het beste M&A advies op het gebied van sport of andere vakgebieden

Mocht u meer willen weten over de sportsector of als fusies, overnames of desinvesteringen deel uitmaken van uw strategie, aarzel dan niet om contact op te nemen met Derk, Pim of een van onze andere ervaren adviseurs. Als de meest deskundige M&A-adviseur in het middensegment staan wij klaar om met u in gesprek te gaan en ideeën en ervaringen uit te wisselen!

Verheul derk 19458 4x5
Derk Verheul Amsterdam, The Netherlands
Associate Director
Full profile
Sinnige pim 2258 original fullres4x5
Pim Sinnige Amsterdam, The Netherlands
Analyst
Full profile

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen