Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

De timing en voorbereiding

Je bedrijf verkopen is een grote stap. Hoewel je zelf je bedrijf van binnen en buiten kent, is het van groot belang om eventuele kopers ook te overtuigen van de waarde van je bedrijf. Daarnaast brengt de verkoop van een bedrijf veel gevolgen met zich mee voor de bedrijfsvoering, de werknemers, en de klanten. Het is daarom belangrijk een proces zo goed mogelijk te plannen. 

 

In het eerste deel van deze tweedelige serie ‘Hoe verkoop ik mijn bedrijf?’ gaan we in op de timing en de voorbereiding van een bedrijfsovername. Deel II gaat over de waardering, het proces en de aanpak.

Wat is de juiste timing om mijn bedrijf te verkopen?

In plaats van je te richten op een specifiek moment of doel, is het belangrijker om te kijken naar een langere, goedlopende periode voor je bedrijf. Over het algemeen kun je hier uitgaan van de volgende voorwaarden: 

 

  • Het bedrijf staat er goed voor;
  • Het bedrijf is klaar voor een verkoop; en
  • De eigenaar is klaar voor een verkoop.

Veel kopers, voornamelijk de grotere bedrijven en private equity, worden overspoeld met verzoeken van potentiële verkopers. Aangezien de competitie hoog is en kopers belangrijke overnamecriteria stellen, is het belangrijk om je bedrijf vanaf het begin als een goede overname neer te zetten.

Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Maarten Wolleswinkel

Zoals Maarten Wolleswinkel in de podcast The Real Dealmakers zegt, je hebt maar één kans om een goede indruk te maken: een succesvol winstgevend bedrijf is makkelijker te verkopen dan een bedrijf dat een slecht jaar moet inhalen. 

Wanneer ben ik klaar om mijn bedrijf te verkopen?

De verkoop van een bedrijf is een persoonlijke én financiële beslissing. Daarom is de toewijding van de eigenaar net zo belangrijk als de juiste financiële omstandigheden. Een aantal vragen die belangrijk zijn om te stellen:

  • Wat is de persoonlijke situatie van de eigenaar? Denk aan familie, gezondheid, en belang in de onderneming.
  • Wat is het toekomstplan van de eigenaar? Dit gaat niet alleen om de eigen beschikbaarheid na de overname, maar ook om een eventueel concurrentieverbod na de overname.
  • Wat is de financiële situatie van de eigenaar? Winst daalt vaak tijdens de overnamefase vergeleken met de normale gang van zaken.

Ook is het belangrijk veelgemaakte fouten van ondernemers in de timing van een bedrijfsovername te vermijden. Denk hierbij aan de onderschatting van eigen toewijding in de verkoop, een te laat begin van het verkoopproces, het vertragen van de verkoop in een poging om de onderneming nog een jaar te laten groeien en het verliezen van de controle in het proces, wanneer een ongevraagd aanbod zich aandient. 

Hoe bereid ik een overname van mijn bedrijf voor?

In het beste scenario begint de voorbereiding tenminste twee tot drie jaar voor de start van het proces, aangezien initiatieven tijd kosten om te implementeren. Bij de aanvang van een bedrijfsovername kunnen de volgende initiatieven relevant zijn:

  • Het verstrekken van transparante jaarrekeningen en overige financiële informatie;
  • Een beoordeling van het product- en/of serviceaanbod: wellicht is het nodig om onrendabele lijnen te elimineren;
  • Een duidelijke scheiding van het bedrijf in de delen die te koop zijn en de delen die niet te koop zijn;
  • Ervoor zorgen dat de faciliteiten representatief zijn: onder meer door het doen van kleine reparaties, schilder- en schoonmaakwerk;
  • Een reorganisatie van voorraden;
  • Het documenteren van lopende R&D-initiatieven;
  • Het ontwerpen van een aantrekkelijke, maar realistische website die een goed beeld geeft van een bedrijf. De website is één van de eerste dingen waar een potentiële koper naar kijkt;
  • Het inzichtelijk maken en oplossingen zoeken voor mogelijke problemen in een overnameproces, zoals eventuele rechtszaken of openstaande rekeningen.

Daarnaast is het van groot belang dat de administratie van een bedrijf op orde is. Niet alleen voorkomt dit vertragingen in een overnameproces, ook laat het de koper zien dat een bedrijf georganiseerd en gestructureerd is.

Een goede voorbereiding is het doornemen van een due diligencelijst. Dat is een vragenlijst die namens de boekenonderzoekers van een koper worden overlegd, waarin 20, 30 pagina’s aan vragen over je onderneming worden gesteld. Pas als je zeker weet dat je die vragen allemaal goed kunt beantwoorden en gestructureerd kunt opleveren, dan ben je klaar voor de verkoop van je bedrijf.

Om meer te lezen over het voorbereiden van een bedrijfsovername, lees onze brochure ‘Selling your business’, of luister onze podcast ‘The Real Dealmakers’.

Denkt u aan de volgende stap voor uw bedrijf? Ons team kan helpen met alle uitdagingen, van het verkopen van een bedrijf tot het opzetten van nieuwe financiering. Graag kijken we samen hoe we u kunnen helpen.

Frederik van der schoot 1  1
Frederik van der Schoot Amsterdam, the Netherlands
Managing Partner
Full profile
Frank de hek oaklins netherlands
Frank de Hek Amsterdam, the Netherlands
Partner
Full profile
Bas stoetzer 0
Bas Stoetzer Amsterdam, the Netherlands
Partner Debt Advisory
Full profile
Gerbrand ter brugge
Gerbrand ter Brugge Amsterdam, the Netherlands
Partner Equity & ECM Advisory
Full profile

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen