Private Equity: Groen licht voor een recordjaar, focus op ESG

Private Equity, Nederland | Rapportage | Q3 2021

Na een zeer sterk eerste half jaar bleef de M&A-activiteit in Nederland in het derde kwartaal op een hoog niveau. Het derde kwartaal verschilde echter wel, voornamelijk door het feit dat er veel transacties in Nederland in de categorie € 50m – € 100m vielen. Ook waren er relatief weinig deals in het € 100m - € 500m segment, terwijl er juist een sterke stijging van deals boven de € 500m te zien was. In dit rapport zetten we de cijfers uiteen en geven we een update over de huidige ESG trends.

Ook voor de komende tijd zien de dealvooruitzichten er goed uit. Sterke bedrijfsprestaties en hoge waarderingen zijn een perfect recept voor ondernemers om hun bedrijf te verkopen. Voor kopers is het juist gunstig om hun kapitaal willen inzetten. Naar verwachting bereikt de Nederlandse M&A-markt dit jaar meer dan 1,200 transacties, zoals beschreven in onze nieuwe private equity nieuwsbrief. De nieuwsbrief over de private equity market in Nederland in Q2 2021 is hier te vinden.

Trends in ESG

Deze editie van onze PE newsletter belicht een belangrijke trend die we zien in het beleggingslandschap: de toegenomen focus op duurzaamheid. Op dit moment worden Environmental, Social & Governance (ESG-) factoren geleidelijk ingebakken in de manier waarop PE-bedrijven prospects en doelstellingen evalueren, hun bestaande portefeuille beheren en exits overwegen. Het mes snijdt aan twee kanten: deze prioriteiten van het portfoliobedrijf zijn een uitstekende referentie voor bewuste fondsbeleggers en een belangrijke factor voor het ondersteunen van premium exits.

M&A-activiteit in Nederland

In het derde kwartaal van 2021 verloor de sterke M&A-activiteit in Nederland geen momentum en ligt het nog steeds op schema om records te breken. Gevoed door het economische herstel na de lockdownmaatregelen bleef de M&A-activiteit op een opmerkelijk niveau van meer dan 300 deals in het derde kwartaal van 2021. Juli 2021 zag een maandelijks aantal deals van 147 deals, het hoogste sinds 2018.

 

Een sterk herstel van de M&A-vraag van strategische ondernemingen in combinatie met goedkope financiering die beschikbaar is voor PE's stimuleert deals in Nederland. Hierin zijn er nog geen tekenen van een mogelijke vertraging.

Verwachtingen voor het vierde kwartaal

We verwachten dat deze trends zich zullen voortzetten in het vierde kwartaal van 2021. Niet alleen zitten de pijplijnen vol met on hold-projecten, de M&A-sector staat erom bekend deals voor de kerstvakantie te sluiten. Met een dealvolume tot nu toe dat al hoger is dan voor het volledige jaar 2020, ligt de M&A-activiteit in Nederland op schema voor een record brekend 2021.

Als we kijken naar de verschillende segmenten, laat het vergelijken van Q3 2021 met Q2 2021 een interessante verandering zien. Er worden aanzienlijk meer deals gesloten in het segment van € 50 miljoen tot € 100 miljoen. De toename van mid-market deals laat een stijging zien van 28% ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen twaalf maanden. Daarentegen daalden de deals in het segment van € 100 miljoen tot € 250 miljoen scherp in het derde kwartaal, afgezien van een substantiële toename van € 500 miljoen+ deals.

 

De verdeling van deals in Nederland naar sector is de afgelopen twaalf maanden licht gewijzigd. Het relatieve aandeel van zakelijke dienstverlening, industriële machines en dienstverlening is toegenomen, ten koste van de TMT-sector. Over het algemeen blijft de TMT-sector echter de meest actieve sector. Het TMT-team van Oaklins heeft dit ook gemerkt. Er zijn dit jaar al acht deals gesloten en we verwachten voor het einde van het jaar de dubbele cijfers in te gaan.

Download de PDF

Meer lezen over de Nederlandse private equitymarkt en de ontwikkelingen omtrent ESG? Download het volledige rapport (in het Engels).

Neem contact op met de private equity experts

Portrait  6
Frank de Hek Amsterdam, the Netherlands
Partner
Full profile
Win martijn 14406 linkedin
Martijn de Win Amsterdam, the Netherlands
Associate Director
Full profile
Stoetzer bas 19765 4x5
Bas Stoetzer Amsterdam, the Netherlands
Partner Debt Advisory
Full profile
Gerbrand ter brugge
Gerbrand ter Brugge Amsterdam, the Netherlands
Partner Equity & ECM Advisory
Full profile

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Private Equity artikelen