BEDRIJFSVERKOOP: ANTWOORDEN OP SLEUTELVRAGEN

Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

Heb je besloten om je bedrijf te verkopen? Dan breekt er een uitdagende periode aan. Het is namelijk één van de meest grote beslissingen die je als eigenaar ooit zal maken. Het verkopen van je bedrijf is een complex proces. Als je je niet goed voorbereid hebt, kunnen er verschillende zaken mislopen. En dat kan je veel stress bezorgen. Daarom helpen we je graag verder. In dit artikel lees je alles over het verkopen van je bedrijf en de voorbereiding ervan. Zo kun jij zo succesvol mogelijk je bedrijf verkopen.

Jouw rol ná de verkoop van je bedrijf

Er kunnen verschillende redenen zijn om je bedrijf te verkopen. Met pensioen gaan, het nastreven van andere zakelijke ondernemingen of om financiële redenen. Wat de reden ook is, de beslissing is nooit makkelijk. Je gaat afscheid nemen van het bedrijf dat je van de grond af aan hebt opgebouwd. Veel bedrijfseigenaren kiezer dan ook voor om niet volledig afscheid te nemen. Ze blijven bijvoorbeeld aan als adviseur of consultant. Daarnaast kun je ook een deel van je bedrijf verkopen. Of het bijvoorbeeld doorgeven aan een familielid.

 

Welke regeling werkt voor jou het best? De reden van de verkoop staat vaak in lijn met de mate waarin je betrokken wil blijven. Maar vaak zijn er meerdere redenen. Het is dus belangrijk om hier goed over na te denken. Bedenk bijvoorbeeld wat punten zijn waarop je niet wil onderhandelen, of wat je best case scenario’s zijn.

Een duidelijke visie voor het verkopen van je bedrijf

Het is erg belangrijk om een goed plan voor de toekomst te hebben. Want wat je wil gaan doen in de toekomst, heeft invloed op de volgende stap in het verkopen van je bedrijf. Want wanneer je weet wat je volgende stap zal zijn, zal je minder snel twijfelen aan je beslissing. Zo kun je je beter inzetten in het proces, en zal het resultaat ook beter zijn. Er moeten veel beslissingen gemaakt worden, dus het is goed om de tijd aan je zijde te hebben.

Timing is alles

Timing is alles als het gaat om het verkopen van je bedrijf. De juiste timing kan namelijk een groot verschil maken in de waarde van je bedrijf of zelfs het niet doorgaan van de deal. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar er zijn zeker stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je bedrijf zich op het moment van verkoop in de beste positie bevindt.

Schoon je boekhouding op zodat men een duidelijk beeld heeft van de cijfers. Misschien kom je tot de conclusie dat je nevenactiviteiten moet verkopen of juist meer moet investeren in je branding. Je hebt maar één kans op een goede indruk, dus moet je alles op orde hebben. Ja, dat kan veel tijd en energie kosten. Maar zo behaal je wel het beste verkoopresultaat.

Schakel de hulp in van een adviseur bij de verkoop van je bedrijf

Zoals je inmiddels weet, komt er veel kijken bij de verkoop van je bedrijf. Is het je eerste keer? Dan ben je misschien niet op de hoogte van alle processen en wat er mogelijk mis kan gaan. Veel bedrijfseigenaren denken dat ze dit makkelijk alleen kunnen. Wie kent het bedrijf, de markt en de branche immers beter? Echter heb je waarschijnlijk niet de tijd, energie, connecties of expertise die nodig is om je bedrijf goed op de markt te brengen.

 

Schakel daarom de hulp in van een adviseur als je je bedrijf gaat verkopen. Een M&A expert helpt je potentiële valkuilen te vermijden. Adviseurs helpen je om de juiste antwoorden te vinden op je vragen, contracten uit te pluizen en de zwakke punten van een deal te identificeren. En zijn er nog aspecten binnen je bedrijf die de verkoopprijs kunnen beïnvloeden? Dan staan onze adviseurs voor je klaar.

 

M&A adviseurs helpen je daarnaast ook met het in contact komen van geschikte kopers, het onderhandelen en het sluiten van de deal. Zij weten precies hoe ze alle obstakels in het proces kunnen overwinnen.

Je hebt nog steeds een bedrijf te runnen!

De verkoop van je bedrijf kan jaren duren. Het proces moet dan ook zeker niet onderschat worden. Er moeten verschillende beslissingen genomen worden die veel tijd en energie vragen. En ondertussen moet het bedrijf ook nog gerund worden. Je bent natuurlijk nog steeds verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf. Heb je dan ook de tijd om je bedrijf in de best mogelijke vorm te krijgen om het beste aanbod te krijgen? Het is belangrijk dat je niet wordt afgeleid door het verkoopproces.

Je bedrijf verkopen met behulp van een M&A adviseur

Om het verkoopproces uit handen te nemen, schakel je een M&A adviseur van Oaklins in. Zo kun jij je focussen op het runnen van je bedrijf. De ervaring van onze experts is zeer waardevol. Met een vertrouwd team van adviseurs kun je doorgaan met de dagelijkse zaken in je bedrijf, terwijl het verkoopproces uitstekend verloopt. Neem gerust eens contact met ons op.

Artikelen in deze zesdelige serie over 'Bedrijfsverkoop: antwoorden op sleutelvragen':

1. Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

2. Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

3. Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

4. Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

5. Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen