BEDRIJFSVERKOOP: ANTWOORDEN OP SLEUTELVRAGEN

Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Het verkopen van een bedrijf is één van de belangrijkste beslissingen die een ondernemer kan nemen. Het vinden van de juiste M&A adviseur is dan ook erg belangrijk. Met wie je in zee gaat, kan het verschil maken tussen een grote waardestijging en het niet doorgaan van de deal. Het verkopen van een bedrijf is zodanig ingewikkeld; het is erg prettig om een ervaren professional aan je zijde te hebben. We vertellen je graag waar je op moet letten bij het kiezen van een M&A adviseur.

Vertrouwen

Neem de tijd om potentiële adviseurs te evalueren. Je wil je M&A adviseur namelijk goed kunnen vertrouwen, welke obstakels je ook tegenkomt. Je hebt iemand nodig die je bedrijf goed begrijpt en weet wat je wil bereiken met de verkoop. Vertrouwen is de basis, want zonder goed vertrouwen kan een complex proces nog veel moeilijker worden. De juiste adviseur houdt zich vanaf het begin bezig met jouw doelstellingen en zal de tijd nemen om jouw bedrijf echt te begrijpen. Zo weet je zeker dat alle belangen en visies in lijn zijn met de jouwe.

Je moet het gevoel hebben dat je een geweldige relatie hebt met je M&A adviseur, dat je hem of haar kan vertrouwen en dat ze aan je zijde staan. Met wie je in zee gaat kan een groot verschil maken voor het resultaat; niet alleen qua prijs maar ook qua snelheid en efficiëntie.

Begrip van het proces

Daarnaast is begrip van het proces en hoe het wordt uitgevoerd ook minstens zo belangrijk. Het gehele proces vereist veel discipline. Je wil niet dat je adviseur de kantjes er vanaf loopt. Goede M&A adviseurs slaan geen stappen over, zijn nauwkeurig in het vertegenwoordigen van je bedrijf en werken hard gedurende het hele proces.

Vraag bij verschillende bureaus een tijdschema op met een gedetailleerde beschrijving wat de adviseur op elk moment van het proces zal doen. Idealiter heeft het bureau dat je kiest een model ontwikkeld dat gebaseerd is op ervaring en eerder behaalde successen.

De beste strategie kan zelfs zijn om nog even te wachten. Veel adviesbureaus willen graag eerst bekijken of er nog mogelijkheden zijn om de waarde van je bedrijf te verhogen. Juist als je het wil verkopen. Krijg je dat advies, dan weet je dat je goed zit. Deze adviseur gaat voor goed advies en een goede lange termijn relatie.

Ervaring

Eén van de belangrijkste zaken om op te letten bij het kiezen van een M&A adviseur, is ervaring. Alleen een M&A adviseur met een schat aan ervaring kan je helpen bij het maken van één van de belangrijkste beslissingen van je leven; het verkopen van je bedrijf. De adviseur is er namelijk om waarde te creëren binnen een zeer competitief proces en dus komt expertise in jouw branche erg goed van pas. Een branche-expert snapt natuurlijk beter wat de belangrijkste drijfveren van je bedrijf zijn en heeft ook verstand van de marktdynamiek en je potentiële kopers. Elke sector heeft zo zijn uitdagingen en eigenaardigheden en je wil een adviseur die weet hoe hij daarin moet navigeren. De ervaring van een adviseur moet ook recent zijn, want de M&A markt verandert snel.

Daarnaast wil je ook graag samenwerken met een M&A adviseur die goed past bij de grootte van je bedrijf. Een wereldwijd bedrijf verkopen is natuurlijk niet hetzelfde als het verkopen van een MKB-bedrijf. De M&A adviseur die je kiest, moet een bewezen trackrecord hebben met bedrijven van jouw grootte.

Kijk ook zeker naar de referenties van een adviseur. En krijg je de kans om met een voormalige klant te praten, grijp deze dan ook zeker aan. Zij kunnen je meer vertellen over de tevredenheid, het verloop van het proces en meer.

Een M&A adviseur met een groot netwerk

Een van de grootste voordelen van het werken met M&A adviseurs is dat je direct toegang krijgt tot hun wereldwijde connecties. Je profiteert van uitstekende kennis van financiële kopers en buitenlandse acquisiteurs en kopers buiten jouw eigen sector. Erg nuttig! M&A adviesbureaus variëren in omvang, van kleine bureaus tot mid-market professionals en grote investeringsbanken. Kies een bureau dat de geografische verbindingen en middelen heeft om je kansen uit te breiden. Hebben ze een groot genoeg netwerk om een competitieve biedingssituatie te creëren? Kunnen ze je in contact brengen met potentiële kopers uit verschillende industrieën en geografische regio’s?

 

Onthoud wel: het grootste bedrijf is niet meteen de beste keuze. Ga voor een bedrijf dat de tijd neemt om je te leren kennen en een strategie kan ontwikkelen die afgestemd is op jouw behoeften.

Waardering

Een goede M&A adviseur is op de hoogte van de trends in de branche, de huidige marktactiviteit en andere waarderingsfactoren om een ruwe schatting te kunnen geven van wat je bedrijf waard is. Is deze beoordeling niet in lijn met interne verwachtingen, voel je dan vrij om het er niet mee eens te zijn. Onderbouw dit met je eigen berekeningen, maar luister ook goed naar de beredenering van je adviseur. Per slot van rekening is je bedrijf zoveel als iemand bereid is om ervoor te betalen.

Het juiste team van professionals

Het runnen van een verkoopproces vereist een toegewijd team van professionals. Een ervaren team dat handelt met integriteit, discretie en vertrouwelijkheid. Een levenslange reputatie staat op het spel! Je gaat nauw samenwerken met je adviseur, dus je wil je zeker zijn dat jouw deal de tijd en aandacht krijgt die het verdient.

Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in het team, hun ervaring en achtergrond. Zijn ze gepassioneerd? Hebben ze plezier in wat ze doen? Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het geeft wel aan in hoeverre ze all-in gaan om jou de beste deal te bezorgen.

Kijk daarnaast ook naar de rol die elk teamlid zal spelen, en dan vooral naar de senior adviseurs. Zij hoeven natuurlijk niet alles uit te voeren, maar moeten zeker betrokken zijn bij de uiteindelijke onderhandelingen.

De kosten van een M&A adviseur

Bij het kiezen van een M&A adviseur kan het verleidelijk zijn om te kiezen voor degene met de laagste kosten. Echter kan deze beslissing je juist geld kosten. De verkoop van je bedrijf is iets heel belangrijks wat je niet in gevaar wil brengen door te bezuinigen. Zie het als een investering. Kies niet de goedkoopste M&A adviseur, maar degene die de grootste opbrengst zal leveren.

Let er wel altijd goed op hoe de kosten zijn gestructureerd. De meeste bedrijven rekenen een maandelijkse retainer fee en een succesfee. Betrouwbare adviseurs koppelen hun vergoedingen doorgaans aan het succes van de verkoop. Met andere woorden, wat ze verdienen is afhankelijk van hoe succesvol de verkoop is. Een goede M&A adviseur voegt meer waarde toe aan de verkoop dan dat ze kosten.

Overweeg je je bedrijf te verkopen? En wil je meer weten over de rol van een M&A adviseur in je verkoopproces? Neem dan eens contact met ons op. Onze M&A experts vertellen je er graag meer over.

Artikelen in deze zesdelige serie over 'Bedrijfsverkoop: antwoorden op sleutelvragen':

1. Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

2. Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

3. Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

4. Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

5. Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen