BEDRIJFSVERKOOP: ANTWOORDEN OP SLEUTELVRAGEN

Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

Jarenlang heb je aan je bedrijf gewerkt. Je overweegt nu om het te verkopen. Maar wanneer is precies het juiste moment om je bedrijf te verkopen? Kies je het juiste moment, dan kan dat een positieve invloed hebben op de waarde van je bedrijf en de vooruitzichten voor een succesvolle verkoop. Kies je het verkeerde moment, dan kan de waarde van je bedrijf aanzienlijk worden geschaad.

Het juiste moment kiezen

Je zal nooit weten wanneer het juiste moment is om je bedrijf te verkopen. Het is daarom beter om te zoeken naar een goede periode, dan naar één specifiek tijdstip. De beste periode om te verkopen zal afhankelijk zijn van je voorwaarden, de prestaties van je bedrijf en de staat van de M&A markt.

 

Toch heeft elk bedrijf een piekmoment. Een moment wanneer je bedrijf het goed doet én je klaar bent om het te verkopen. Dat moment is te herkennen aan goede financiën, stijgende verkoop, een sterk team en een grote vraag. Natuurlijk kan het moeilijk zijn om je bedrijf te verkopen op het moment dat het goed gaat, maar dat is juist het perfecte moment om in actie te komen.

Maak een goede indruk

Veel kopers, voornamelijk grote en goed gefinancierde bedrijven, worden overspoeld met verzoeken van potentiële verkopers. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een goede indruk te maken. Zorg ervoor dat je bedrijf een mooi groeiverhaal heeft met een consistente geschiedenis van groei én een grote groeitrend in de afgelopen jaren.

Dat wat die grote groeitrend bepaalt, verschilt per branche. Wat echter nooit verandert, is dat kopers groei heel belangrijk vinden. Je moet in staat zijn om recente groei objectief te kunnen aantonen. Zo kun je streven naar de prijs die je wil krijgen voor je bedrijf.

Een winstgevend bedrijf is natuurlijk makkelijker te verkopen dan een herstellend bedrijf. Je imponeert kopers beter met een record van drie jaar aan omzet- en winstgroei, dan dat je uit moet leggen dat de zaken écht zullen verbeteren. Verkoop je bedrijf wanneer het zich nog op de opwaartse groeicurve bevindt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar het maakt je bedrijf veel aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Opwaartse groeicurve

Het alternatief, namelijk het verkopen van een bedrijf met stagnerende winsten, is moeilijker te verkopen. Natuurlijk is dit niet onmogelijk, maar de kans is wel groot dat je een lagere waardering zal krijgen. Daarom is het erg belangrijk om de verkoop van je bedrijf goed te timen om het best mogelijke resultaat te behalen.

Kritische massa

Je bedrijf is niet alleen aantrekkelijker wanneer je recente groei kan bewijzen. Het wordt nog aantrekkelijker wanneer het een kritische massa heeft bereikt. Dat is het geval wanneer een bedrijf winstgevend genoeg is geworden dat het geen externe investering meer nodig heeft én zelfvoorzienend is.

Dit is om verschillende redenen aantrekkelijk voor kopers. Zulke bedrijven hebben namelijk vaak een brede klantenkring en een sterkere merknaam. Het is vaak ook minder kwetsbaar voor concurrenten en het kan hoger gekwalificeerd personeel aantrekken.

Hou de markt in de gaten wanneer je je bedrijf gaat verkopen

De prestaties van je bedrijf zijn dus er belangrijk. Daarnaast zijn ook veranderingen in de markt van invloed op de verkoopwaarde. Als de branche van jouw bedrijf bloeit, is het een goed moment om het te verkopen.

 

Een ander belangrijk punt is de staat van de M&A markt. Wanneer deze markt booming is, zal het makkelijker zin om je bedrijf te verkopen. Ook is er dan een goede kans dat je bedrijf een hogere waardering zal krijgen. Krijg je een toenemend aantal ongevraagde aanbiedingen? Dat is een goed teken dat de markt gunstig is en dat het het juiste moment is om je bedrijf te verkopen.

 

Nogmaals, het kan tegenstrijdig voelen om je bedrijf te verkopen wanneer alles goed gaat, maar dat is precies het juiste moment. De meeste kopers willen investeren in een bedrijf dat zich in een opwaartse trend bevindt.

Dus, wanneer kun je het best je bedrijf verkopen?

Wanneer je het best je bedrijf kun verkopen, hangt daarnaast ook af van de duur van het verkoopproces. Dit is namelijk een lang en complex proces. Het voorbereiden van je bedrijf kan enkele jaren duren, terwijl de uitvoeringsfase gemiddeld tussen de zes en negen maanden in beslag neemt.

Als je gaat bepalen wanneer je je bedrijf het best kunt verkopen, houd dan deze tijdlijn in gedachten. Zeker wanneer je je bedrijf verkoopt om met pensioen te gaan. De meeste kopers willen graag dat je na de verkoop aanblijft, tijdens een overgangsperiode. Vaak in een adviserende rol. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het moment om je bedrijf te verkopen.

Meer weten over wanneer je je bedrijf het best kan verkopen?

De timing is erg belangrijk als je je bedrijf gaat verkopen. Deze moet perfect zijn, zodat je de meeste waarde uit de deal kunt halen. Wil je meer weten over het beste moment om je bedrijf te kopen? Neem dan eens contact met ons op. Onze M&A experts vertellen je er graag meer over.

Artikelen in deze zesdelige serie over 'Bedrijfsverkoop: antwoorden op sleutelvragen':

1. Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

2. Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

3. Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

4. Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

5. Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen