BEDRIJFSVERKOOP: ANTWOORDEN OP SLEUTELVRAGEN

Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

Je bedrijf verkopen, het vinden van de juiste koper… Het kan buitengewoon tijdrovend zijn. Zeker wanneer je ook fulltime een bedrijf moet leiden. Daarom kiezen veel mensen in deze situatie voor een M&A adviseur. Zo’n professionele adviseur biedt veel voordelen in het proces van het verkopen van je bedrijf. Daar vertellen we je graag meer over.

Houd je bedrijf op koers

Je hebt besloten dat je je bedrijf gaat verkopen. Je bent er klaar voor. Je vraagt je af of je een M&A adviseur moet inschakelen. Misschien lukt het ook wel zonder… Echter is de kans groot dat je dit voor het eerst doet en niet helemaal op de hoogte bent van alle factoren die van belang zijn. Er zijn veel variabelen in een verkoopproces. Alle voorbereiding en planning kosten veel tijd. De last van het verkopen van je bedrijf is groot en kan de prestaties van je bedrijf schaden. En dat terwijl het belangrijker dan ooit is om winst te maken en je bedrijf goed te leiden.

Zorg ervoor dat je niet te veel afgeleid wordt door het verkoopproces. Een M&A adviseur helpt je hierbij. Zo kun jij je concentreren op het op koers houden van je bedrijf en het op peil houden van de winstgevendheid. Dat versterkt uiteindelijk de waarde van je bedrijf. Beginnersfouten zijn buitengewoon kostbaar in een overnameproces.

Een M&A adviseur helpt je bij al het werk dat gepaard gaat met het verkopen van je bedrijf. Van het uitvoeren van due diligence tot het vinden van potentiële kopers en het sluiten van de deal. Het proces wordt van begin tot eind voor je beheerd. Zo kun jij doen waar je het beste in bent: je bedrijf leiden.

Timing is alles

Timing is alles; zeker wanneer het aankomt op het verkopen van je bedrijf. Je wil natuurlijk de beste prijs voor je bedrijf. Maar wat is het beste moment om je bedrijf te verkopen? Een M&A adviseur weet daar het antwoord op. Jij kent je bedrijf natuurlijk van binnen en van buiten, maar een M&A adviseur weet het reilen en zeilen van de markt. Hij of zij helpt je bij de voorbereiden van je bedrijf op de verkoop en weet precies wanneer het een goed moment is om de verkoop in gang te zetten.

Wanneer schakel je een M&A adviseur in?

Sommige bedrijfseigenaren hebben het gevoel dat ze de verkoop van hun bedrijf het beste zelf kunnen regelen. Ze kennen hun bedrijf natuurlijk van binnen en van buiten en hebben een uitstekend begrip van de  branche. Maar waarschijnlijk hebben ze niet de tijd, connecties of expertise die nodig zijn om het bedrijf op de markt te brengen.

Er valt namelijk veel te overwegen bij het verkopen van een bedrijf. De keuzes én antwoorden daarop zijn niet altijd duidelijk. Schakel een M&A adviseur in om eventuele valkuilen of zwakke punten in een deal op te sporen, als ook zaken in je bedrijf te identificeren die de verkoopprijs zouden kunnen beïnvloeden.

Belangrijke begeleiding van een M&A adviseur

Een M&A adviseur helpt je je doel te bereiken middels cruciale begeleiding in elke fase van het verkoopproces. Van de voorbereiding van je Confidential Information Memorandum (CIM) tot de marketingmaterialen en financiën. Deze begeleiding en voorbereiding zijn essentieel om tot het beste verkoopresultaat te komen.

 

Een M&A adviseur zal daarnaast ook het zware werk doen als het gaat om het produceren en organisatie van de financiële documentatie. Alle aspecten van je bedrijf worden grondig bekeken om ervoor te zorgen dat alles in orde is. En is dat niet zo, dan worden er strategieën bedacht om deze struikelblokken te overwinnen. Want zelfs de kleinste fouten kunnen erg kostbaar zijn.

De perfecte match met de juiste koper

Een M&A adviseur helpt je de ware waarde van je bedrijf te zien vanuit het perspectief van de koper. Je weet zelf natuurlijk goed hoe je bedrijf gezien wordt door klanten, leveranciers en personeel. De blik van de potentiële koper ligt echter anders. Met deze perspectieven kun je bepaalde aspecten in je bedrijf versterken om je bedrijf zo nog aantrekkelijker te maken.

Wanneer het gaat om het vinden van de juiste koper zal een M&A adviseur zijn of haar expertise en connecties inzetten. Een goede M&A expert heeft namelijk een zeer breed netwerk aan financiële en strategische connecties binnen verschillende branches en regio’s. Met deze middelen worden competitieve geïnteresseerde partijen gevonden. Hierdoor zal de waarde van je bedrijf verhoogd worden.

Geef niet alles prijs

De verkoop van je bedrijf is een delicate zaak. Je moet voorzichtig zijn met hoeveel informatie je aan potentiële kopers onthult, vooral die van je concurrenten. Aan de ene kant wil je zo veel mogelijk kwaliteitsoffertes maar aan de andere kant wil je klanten en werknemers niet afschrikken met het nieuws over een verkoop. Het achterhouden van bepaalde informatie kan echter wel ontwijkend overkomen. Wanneer een M&A adviseur dit doet, wordt dat eerder als prudent en discreet gezien. Een M&A adviseur is dan ook in een betere positie om je bedrijf via een gefaseerde openbaarmaking op de markt te brengen. Potentiële kopers worden op anonieme basis benaderd om het risico op schending van vertrouwelijkheid te verminderen.

Behoud het momentum

Een M&A adviseur voegt waarde toe aan de onderhandelingstafel. Zij zullen namelijk communiceren met potentiële kopers en namens jou onderhandelen. Onderhandelingen zijn namelijk niet altijd even eenvoudig en kunnen soms zelfs verhit raken. Met een M&A adviseur behoud je een goede werkrelatie met de koper. Dat is belangrijk, vooral in situaties waarin je na de verkoop bij het bedrijf betrokken blijft. Een M&A adviseur weet hoe je hiermee om moet gaan en kan zo de deal op het goede spoor houden. Ze putten uit ervaring om werkbare alternatieven en oplossingen te vinden die alle partijen tevreden houden.

Fouten zijn bovendien buitengewoon kostbaar in een overnameproces. Heb je nog nooit onderhandeld over ondernemingen, schakel dan een M&A adviseur in. Het behouden van momentum is namelijk ook erg essentieel voor een succesvolle verkoop. Gaat het proces te traag, dan krijgt de koper last van “deal vermoeidheid”. Een M&A adviseur houdt de voortgang nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat niemand de bal laat vallen.

Behaal de beste deal mogelijk met een M&A adviseur

Het inhuren van een M&A adviseur kan je helpen de bedrijfswaardering op te drijven en zo de maximale waarde voor je bedrijf te behalen. Het aanstellen van een M&A adviseur laat namelijk zien dat je serieus bent over de deal. Daarnaast weet een M&A adviseur hoe je bedrijf aantrekkelijker gemaakt kan worden en zo de overnamekans te vergroten. Ze herkennen de zwaktes van een deal, sluiten compromissen en zorgen ervoor dat je de best mogelijke deal krijgt. Niet alleen qua prijs, maar ook omtrent andere voorwaarden.

Je hebt slechts één kans om het goed te doen. Het verkopen van je bedrijf is waarschijnlijk één van de grootste beslissingen van je leven. Doe daarom geen concessies en schakel een M&A adviseur in om het beste resultaat te behalen. Eens samen sparren? Neem gerust contact op.

Artikelen in deze zesdelige serie over 'Bedrijfsverkoop: antwoorden op sleutelvragen':

1. Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

2. Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

3. Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

4. Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

5. Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen