BEDRIJFSVERKOOP: ANTWOORDEN OP SLEUTELVRAGEN

Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

Zit je erover na te denken om je bedrijf te verkopen? Dit vereist veel voorbereiding. Om de uiteindelijke waarde van je bedrijf te maximaliseren, moet je stappen ondernemen om alles klaar te maken voor de verkoop. In dit artikel vertellen we je graag meer over het klaarmaken van je bedrijf voor de verkoop.

Plan de verkoop van je bedrijf vooruit

Wanneer je de verkoop van je bedrijf gaat plannen, weet je misschien niet waar je moet beginnen. Toch is het van groot belang om het proces zo eenvoudig en winstgevend mogelijk te maken. Idealiter begin je minstens twee tot drie jaar vóór de verkoop met de voorbereidingen. Wat de kritieke succesfactoren hiervoor zijn? Je leest ze hier:

Je bedrijf moet opvallen

Tijdens de voorbereiding van de verkoop moet je je USP’s (Unique Selling Points) ontwikkelen. Want de meeste potentiële kopers zijn meer geïnteresseerd in de concurrentievoordelen en immateriële waarde dan in de fysieke activa of balans. Zeker wanneer je bedrijf zich in de dienstensector bevindt. Wat zijn de unieke kenmerken van je product- of dienstaanbod, je klantenbestand en je managementteam? Richt je op de volgende punten om je bedrijf aantrekkelijker te maken vóórdat je het op de markt brengt:

  • Promoot je bedrijfsnaam en onderliggende merken. Denk daarbij aan online adverteren, adverteren in vakbladen, klanten en andere kanalen.
  • Bevorder klantloyaliteit en diversificatie. Toon aan dat je een loyale en gediversificeerde klantenkring hebt. Dat vergroot de kans op een verkoop tegen een hoge waarde.
  • Zorg ervoor dat er een sterk en toegewijd managementteam is
  • Toon aan dat je bedrijf hier niet van afhankelijk is en dat er een geschikte opvolgers is voor elke belangrijke managementfunctie

Je wil een goede eerste indruk maken op potentiële kopers. Daarom is het van belang om na te denken over wat je bedrijf onderscheidend maakt. Maak dát sterker. Kopers willen namelijk meer dan alleen een goed groeiverhaal. Ze willen ook weten wat jouw bedrijf speciaal maakt.

Een goed geoliede machine

Daarnaast is het belangrijk om aan potentiële kopers te kunnen laten zien dat je een efficiënt en goed beheerd bedrijfsproces hebt opgebouwd. Je streeft als eigenaar naar het overdragen van een goed geoliede machine die de koper makkelijk kan integreren in de bestaande activiteiten. De volgende voorbeelden kunnen daarbij helpen:

  • Verstrek transparante jaarrekeningen en andere financiële informatie
  • Maak onderscheid tussen delen van het bedrijf die te koop zijn en delen die dat niet zijn
  • Beoordeel het product- of dienstaanbod. Zijn bepaalde producten niet winstgevend, dan is het wellicht beter om ze te elimineren
  • Zorg ervoor dat faciliteiten schoon en representatief zijn
  • Installeer state-of-the-art IT systemen op basis van branchespecifieke standaardoplossingen
  • Herzie inventarissen. Verwijder trage of verouderde voorraden
  • Zorg dat lopende onderzoeks- en ontwikkelingsinitiatieven goed zijn gedocumenteerd, inclusief de kosten en baten in verband met geplande ontwikkelingen
  • Openbaarmaking van en oplossingen voor mogelijk problemen. Denk aan dreigende gerechtelijke procedures of uitstaande belastingen
  • Zorg ervoor dat de website een aantrekkelijk maar realistisch beeld van het bedrijf schetst. Dit is één van de eerste dingen waar een potentiële koper naar zal kijken. Dit vormt het begin van hun perceptie van de waarde van het bedrijf en hun mate van interesse

Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de administratieve zaken op orde zijn. Zoals een up-to-date boekhouding, bedrijfsdocumenten, huurovereenkomsten, bankovereenkomsten en soortgelijke documentatie. Hierdoor wordt het verkoopproces versneld en overtuig je de koper dat het gaat om een goed georganiseerd bedrijf.

Goede financiële overzichten

Kopers zijn geïnteresseerd in de winst- en omzetgroei in de jaren voorafgaand aan de verkoop. Bedenk dus nu al wat je kan doen om de omzet te verhogen. Bijvoorbeeld door de verkoop van producten en diensten aan klanten te versnellen en verkoopinitiatieven op de korte termijn op te zetten. Houd daarbij ook rekening met de boekhoudnormen omtrent omzet.

 

Zijn de uitgaven in de jaren voorafgaand aan de verkoop goed beheerd? Dan kan dit een positieve invloed hebben op de winstgevendheid. Toch zullen de meeste kopers op zoek zijn naar verlagingen van bedrijfskosten om de levensvatbaarheid op de lange termijn en de groei van het bedrijf te ondersteunen. Denk daarbij aan het verminderen van kosten die niet direct rendement opleveren zoals reclame, R&D en apparatuuronderhoud. Ontdekt een koper dat dergelijke uitgaven kunstmatig zijn verminderd, dan verlagen ze vaak de aankoopprijs.

Een schone lei

Kopers vinden het fijn om met een schone lei te beginnen. Overweeg daarom ook om overtollige activa te verwijderen die niet nodig zijn in de lopende activiteiten van het bedrijf. Potentiële kopers zijn namelijk meestal niet bereid om niet-operationele activiteiten en activa over te nemen of er een redelijke prijs voor te betalen.

Zorg er tot slot voor dat je op de hoogte bent van de overige verplichtingen in het bedrijf. Denk aan vakantiegeld voor werknemers, pensioenverplichtingen et cetera. Kopers zullen alle verplichtingen die op de afsluitingsdatum zullen worden overgenomen nauwlettend onderzoeken. Eventuele ontbrekende verplichtingen kunnen dan een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs.

Advies nodig bij het verkopen van je bedrijf?

Dit artikel geeft slechts een overzicht van de belangrijkste stappen om je bedrijf voor te bereiden op de verkoop. Voor een nóg beter begrip van wat dit proces precies inhoudt, schakel je de hulp in van een M&A adviseur. Zo krijg je een duidelijk beeld van waar kopers naar op zoek zijn, wat uiteindelijk de waarde van het bedrijf zal versterken. Neem voor meer informatie gerust eens contact met ons op.

Artikelen in deze zesdelige serie over 'Bedrijfsverkoop: antwoorden op sleutelvragen':

1. Je bedrijf verkopen: hoe pak je dat aan?

2. Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

3. Wanneer is het juiste moment om je bedrijf te verkopen?

4. Hoe weet je of je bedrijf klaar is voor verkoop?

5. Wat zijn de voordelen van een M&A adviseur?

6. Waar moet je op letten bij het kiezen van een M&A adviseur?

Mis nooit meer een update

Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Gerelateerde Content artikelen